FuturaJet
SAP Fiori

Mire lesz valószínűleg szükségünk raktárunk kialakításához?

Azon vállalakozásoknál melyek nem valamilyen szolgáltatás hanem termék értékesítésével foglalkoznak valószínűleg szükségük lesz egy raktárra. Ezen raktár kialakítása viszont nem a legkönnyebb feladat. Lássuk mire kel odafigyelnünk illetve milyen berendezésekre lesz nagy valószínűséggel szükségünk ha egy raktár kialakítása előtt állunk

A méret jelentősége

Nagyon fontos hogy mérlegeljük mekkora raktárra lesz előreláthatólag szükségünk. Természetesen ez nagyban függ attól hogy milyen termék előállításával is foglalkozik vállalkozásunk. Fontos hogy ne akarjunk spórolni a raktár méretén. Ha gyors növekedést tervezünk akkor érdemes elgondolkodni azonnal egy nagyobb raktár kialakításán.

A rendszer kialakítás

Minden raktárban kell hogy működjön valamilyen számítógépes rendszer. Ez manapság elkerülhetetlen ha valóban precízen szeretnénk dolgozni.  Enélkül nagyon nehéz lesz nyomon követni az állandó mennyiségbeli változásokat. Sok kisebb vállalkozás hajlamos megfeledkezni ennek jelentőségéről és próbálnak meg mindent Excel táblázatokban vezetni. Mondanom sem kell általában nem szokott jó vége lenni. Általában csak az átláthatatlan káosz kialakulása után szoktak beruházni egy vállalatirányítási rendszerre. Mi ne essünk ebbe a hibába. Ha nem ismerünk vállalatirányítási rendszereket akkor kezdjünk el utána járni az interneten milyenek vannak és hogy melyik mire is való pontosan. Én a SAP Fiori vállalatirányítási rendszert tudnám ajánlani, az egyik leghatékonyabb program amivel eddigi életem során találkoztam.

Berendezések megvétele

Nagyon valószínű hogy szükségünk lesz az termékek mozgatásához különböző gépekre. Az egyik legegyszerűbb módja az áru mozgatásának kézi békával történik. Ezek előnye hogy bárki tudja használni viszont túl nagy súlyt nem lehet vele mozgatni. Ha szükséges nagyobb súlyt is mozgatnunk akkor a targonca lesz számunkra a megoldás. Természetesen többféle típus létezi, általában érdemes teherbírás alapján kiválasztani a számunkra megfelelőt. Előfordulhat hogy sem a béka sem a targonca nem lesz elég ahhoz hogy mozgassuk a raktáron belül a termékeket, ilyenkor egy darura lesz szükségünk.