FuturaJet
brifkó

Milyen a tökéletes pincér? – Feladatok és jellemzők

Ki ne szeretne étterembe járni? Egy fárasztó nap után szuper kikapcsolódást és élményt tud kínálni egy jó étterem hangulata és finom ételek. Viszont ahhoz, hogy elégedetten távozzon egy vendég nem csak az elfogyasztott étel minősége járul hozzá, hanem az is, hogy hogyan bánnak vele az ott töltött idő alatt. És ezért nem más felel, mint a pincér.

Egyértelműen az éttermek egyik legnagyobb kihívása és feladata az, hogy jó pincéreket alkalmazzanak, mivel ők lépnek kontaktba a vendégekkel, így a véleményformáláshoz is nagyban hozzájárulnak.

De milyen a jó pincér? Milyen feladatoknak kell eleget tennie? Olvass tovább, és megtudod!

 

Egy átlagos pincér nem átlagos feladatai

A pincér vagy felszolgáló szó hallatán rögtön az ugrik be legtöbbünknek, hogy a feladatuk egyszerűen csak annyi, hogy felvegyék a rendelést, kivigyék az elkészült ételt, majd a számlát elintézzék (mindezeket persze borravaló reményében). Nos, a pincér szakma ennél jóval többet jelent és a vendéglátás története során sokat fejlődött.

A felszolgáló szakmának rengeteg ága létezik, ami más és más feladatokat von maga után. Beszélhetünk például éttermi pincérről, főpincérről, segédpincérről, fizető pincérről, szobapincérről, italpincérről (vagy más szóval sommelier-ről). A felsorolt pincér ágazatok feladatai keveredhetnek, de mindegyik hordoz specifikumokat és előzetesen igényelt tapasztalatot magával.

Általánosságban egy éttermi pincér feladatai közé tartozik az asztalok foglalásának menedzselése, eszerint a vendégek ültetése. A rendelés felvétele mellett fontos, hogy egy jó pincér ismerje az ételek összetevőit, és magabiztosan tudjon ajánlani ételt a vendég igényei szerint. Emellett feladatát képezi az étterem és asztalok folyamatos tisztántartása, a terítékek kihelyezése és még sorolhatnám.

 

Megjelenés és személyiség

Mindez viszont mit sem ér a megfelelő személyiség és megjelenés nélkül. Az általános feladatok ellátása mellett egy pincérnek tisztelettudónak, kedvesnek kell lennie. A személyiség mellett még megemlíteném a fizikai állóképességet és a stresszkezelést, azt hiszem ezeket nem is szükséges részletezni.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a megjelenés is fontos. Nem csak az egységes és esztétikus megjelenést értem ez alatt, hanem a megfelelő munkaruha és pincér kellékek biztosítását. Ezekből kiemelném a pincér cipőt, aminek víz, olaj és zsírállónak szükséges lenni és a legfontosabb, hogy a csúszásgátló talppal rendelkezzen. Emellett jól tud mutatni egy kötény, vagy pincér brifkó (pénztárca), amiben elfér a vendégek által kifizetett pénz összeg. Ilyen pincér brifkók és további eszközök, munkaruházatok találhatóak a Gasztro Palazzo oldalán: https://www.gasztro-palazzo.hu/felszolgalo-kiegeszitok/penztarcatartok-es-penztarcak/