FuturaJet
Bosch vésőgép

Miért hasznos egy ütvefúró vagy egy vésőkalapács otthonunkba?

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a kettő nem ugyanaz, és a felhasználási területe is más egy ütvefúrónak mint egy fúrókalapácsnak.  Sokszor előfordul az a probléma, hogy valaki elkezdi fúrni a betont, amit persze az ütvefúró nem tud vinni, mivel nem arra találták ki.  Erre a műveletre inkább használjunk fúrókalapácsot, mivel nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, és a kialakítása is strapabíróbb, mint egy ütvefúrónak. A kevésbé kemény anyagok esetében viszont tökéletesen alkalmas az utóbbi szerkezet, amivel kiválóan tudunk fúrni lyukakat.

Melyik készüléket hova használjuk?

Mint említettük, az ütvefúrókat főleg fa, fém, gipszkarton, tégla, ytong fúrására találták ki, ami remek segítséget nyújthat az otthoni munkavégzés során. Beton fúrására is sokan használják, mivel annak ellenére, hogy nem ez az elsődleges funkciója, meglepően sokáig tartják magukat. Ám a magas fordulatszám miatt hamar bemelegszik, ami előbb utóbb a készülék romlásához vezet.  Erre a megoldásra átmeneti megoldást találnak egyes Bosch márkájú vésőgépek,  amelyekhez biztosított a gyártó  biztosít szárat, amivel egy két alkalommal és szakaszosan használva lehetőségünk van beton fúrására.

Vésőkalapácsok betonba

A vésőkalapácsok már inkább a beton megmunkálására alkalmasabbak, mivel nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek. Ütőenergiájuk meghaladja az ütvefúrókét, ellenben a fordulatszámuk kisebb, amivel kiválóan alkalmasak a keményebb anyagokhoz. a fúrókalapácsot nem szabad erővel nyomni munka közben, mert rongálódik a berendezés, hanem szépen egyenletes nyomás mellett, lehetőleg néha meg megszakítva a folyamatot, hogy a gép tudjon levegőhöz jutni. Pusztán támasszuk a falnak a fúrókalapácsot, és már kezdődhet is a munka.

Miután sokan keverik a két berendezést, sokszor előfordulnak nemkívánatos géphibák. Ezek után mehetünk a boltba és cserélhetjük le a készüléket, ami így plusz pénzkiadás, ráadásul még balesetveszélyes is lehet. Ha azonban megfogadunk egy pár jó tanácsot és rendeltetésszerűen használjuk azokat, még sokáig hasznos segítség lehet otthonunk munkálatai során.