FuturaJet
kutya etetése

Kutya etetése helyesen: számít az életkor?

A kutyák táplálkozás szempontjából a ragadozó állatok közé sorolhatók. Habár az ember mellett viszonylag szélesedett azoknak az elemózsiáknak a skálája, amelyet elfogyasztanak, rövid tápcsatornájuk azonban a húsfogyasztásra és a fehérjék megemésztésére rendezkedett be. A gazdik ezeket az információkat csak ritkán ismerik. Ebből következik, hogy gyakran úgy vesznek kedvenceiknek eledelt, hogy meg sem nézik, mi található az adott tápban. Cikkünkben bemutatjuk, mivel és hogy érdemes etetni kutyánkat.

A kutya etetése helyesen: milyen a jó táp?

A kutya etetése  haladó tudást kíván meg az ebekről. Ha eddig te is azt hitted esetleg, hogy kedvenced vígan elél a házi koszton is, akkor el kell, hogy keserítsünk.

A kutyák valóban szívesen megesznek körülbelül bármit, de ez nem jelenti azt, hogy az jó az egészségüknek is. Ha belegondolsz, az ebek még az utcai szemetet is hajlamosak megenni, ha engedjük nekik.

De akkor milyen eledelt kell biztosítani kedvencünknek? Nos, a szakértő vélemények szerint a legjobbak azok a kutyatápok, amelyek minimum 60-70 százalék hústartalommal rendelkeznek. Mivel a kutyusok az állati eredetű fehérjét tudják a legkönnyebben feldolgozni és hasznosítani, így ezek a tápok nagyon jók számukra. Ráadásul a sok fehérje mellett tartalmaznak például minőségi szénhidrátokat is, amelyek további hasznos makrotápanyagként szolgál kedvenceinknek. A nyomelemekről, vitaminokól és antioxidánsokról nem is beszélve.

Kutya etetése életkor alapján

Egy másik fontos szempont a kutya életkora szokott lenni az etetéskor. Nem mindegy, hogy kedvencünk kölyök, fiatal vagy már szenior életkorban van.

A kölyköknek kifejezetten kölyök tápot és konzervet kell adni. Ezeknek ugyanis más a tápanyagtartalma, mint a felnőtt eledelekben. A kölyöktápról 1-1,5 éves korban szokás felnőtt változatra váltani, a kutyák fajtájától, testméretétől függően. A nagytestű kutyáknál akár 2 éves korig is érdemes kölyök tápot adni.

Az etetés gyakorisága kölyökkorban napi 2-3, míg felnőttkorban napi 1. A nagy- és óriástestű kutyáknál érdemes a napi kettőt megtartani, nehogy gyomorcsvarodásuk legyen.